Psykiatrien har alltid vært skeptisk til ekstatiske religiøse opplevelser og avvikende ideologier. Her hjemme har Märtha i det siste blitt beskyldt for galskap på grunn av englene sine, mens Anders Behring Breivik har fått sin diagnose. Men hva skiller egentlig de psykotiske opplevelsene fra de religiøse? Hvordan kan vi vite om en som hører stemmer fra Gud er gal eller “bare” religiøs?

Kveldens foredrag i Forum Nidrosiae vil gi et tilbakeblikk på psykiatriens syn på den religiøse opplevelsen. Hva skal vi egentlig tenke om den mentale tilstanden til psykiatere som setter diagnoser som “ufokidnapping” og “rituelt satanisk misbruk” på sine pasienter, og når trenger vi at psykiatrien griper inn?

Om foredragsholderen
Audhild Skoglund er folklorist og frilansskribent, og har i mange år skrevet om og forsket på kontroversielle religioner. Hun er forfatter av bøkene “Jakten på en indre gud” (Cappelen, 1999) og “Sekter” (Humanist Forlag, 2011). Hun er også en av hovedforfatterne av den norske rapporten “Religiøse grupper og bruddsprosesser”, også kalt Sektrapporten, fra 2008. For tiden jobber hun med en bok om 22. juli og et prosjekt for å forstå mer om skillelinjene mellom galskapsbegrepet og kulturell grenseoverskridelse.

 


 

NB! Etter foredraget arrangeres MIDTNORSK SEKTMESTERSKAP* for første gang. Vi ber vordende karismatiske ledere om å melde sin deltakelse ved ankomst. Flotte premier og potensielt verdensherredømme til vinneren! DJ Demonice (Dark City resident DJ) spiller mørk og suggerende musikk mellom slagene. Café 3B stiller med hyggelige priser og alle rettigheter.

HVOR: Café 3B

NÅR: Torsdag 15. mars kl. 19:00

CC: 50,-

ALDER: 20

* NM i sekt ble arrangert av Kjettersk Kjeller i januar 2010. Audhild Skoglund er regjerende sølvmedaljevinner og deltar i kveld på dommerpanelet.

 

 

Religion og galskap på Facebook