2004-05-13

ALT STÅR BRA TIL MED NORDMENNENE!

“DETOX! Testing the nation” i Trondheim.

Åpning i dag i Trondhjems Kunstforening torsdag 13. mai 2004 kl 19.00!

“DETOX er i forandring fra sted til sted. På hvert sted hvor utstillingen vises vil den knytte an til aktuelle lokale og/eller internasjonale temaer.”

Produksjonsnettverket for Elektronisk Kunst, PNEK, har bevilget midler til produksjon/ kurering av lokale bidrag til utstillingen til hvert av stedene hvor nettverket er representert.

I Trondheim har Trondheim Elektroniske Kunstsenter engasjert Knut Mork Skagen med hans nye installasjon “Alt står bra til med nordmennene”, hvor virtuelle elementer infiltrerer en projeksjon av “virkeligheten”:

Alt står bra til med nordmennene.

Knut Mork Skagen / 2004

http://www.themirrorstage.com/alt.html

Publikum møter et live videospeil av gallerirommet — som å se seg selv på TV i elektrobutikkens utstillingsvindu. Men deres ansikter blir til tider erstattet av fargeklatter i rødt, hvitt og blått. Og i videospeilet dukker det med jevne mellomrom opp andre skikkelser som ikke finnes i den fysiske virkeligheten, bevæpnede vakter som overvåker galleriet.

Betryggende?

Alt står bra til med nordmennene er et aldri så lite spark til det norske beskyttelsesinstinktet. Vår medfølelse med resten av verden og vår støtte til frihet, fred og demokrati kjenner nærmest ingen grenser, bortsett fra vårt lands egne. Vi har det bra fordi vi tviholder på det vi har. Men det er en usynlig tviholding. Vi vil ikke vite av alle mekanismene som holder rikdommen, velstanden, og freden innenfor våre grenser. Vi har ikke atombomber selv, og ville aldri blitt sett døde med dem (sic). Men skitt au — vi har da NATO som kan ta møkkajobben for oss.

Installasjonen er produsert med støtte fra PNEK / TEKS, og blir først vist på Trondhjems Kunstforening i perioden 13.5.04 – 20.06.04 som del av DETOX: Testing the Nation.

Medvirkende: Torfinn Borkhus, Lasse Haugland

Takk til: EyesWeb, vvvv, og HiST

2004-05-07

DETOX 2004!

DETOX åpner på Trondhjems Kunstforening torsdag 13. mai 2004 kl 19.00.

Pressevisning etter avtale. Kontaktperson på Trondhjems Kunstforening er Camilla Køppen,

tlf 73 52 66 71.

Mer info: www.detox.no – eller avisa DETOX INTERNACIONAL.

DETOX er Riksutstillingers nye store satsing på internasjonal mediekunst. Utstillingen er en del av Hundreårsmarkeringa i 2005. Etter turnépremiere i Kirkenes nylig kommer den nå til Trondheim. Herfra går den videre til Kristiansand, Stavanger, Notodden, Bergen, Oslo og Stockholm.

DETOX er i forandring fra sted til sted. På hvert sted hvor utstillingen vises vill den knytte an till aktuelle lokale og/eller internasjonale temaer. Åpningen av DETOX i Trondheim skjer i forkant av feiringen av nasjonaldagen. Dette danner bakteppet for utstillingen på kunstforeningen hvor installasjoner, video, dataspill, billboards, plakater og våpen vil kommentere nasjonal identitet, internasjonale konflikter, våpenmisbruk, terrorfrykt, overvåking, teknologi og kapitalisme.

I utstillingen skjer et møte mellom kunstnere fra Nederland, Israel, Irland, Mexico, Pakistan, USA, Palestina, Russland, New Zealand og Tyskland og forskjellige kunstnere fra Trondheim. Medvirkende kunstnere er Atelier van Lieshout, Yael Bartana, Marc Bijl, Jonah Brucker-Cohen, Minerva Cuevas, Iftikhar Dadi & Elizabeth Dadi, Azza El-Hassan, Gregory Green, Arjan Groot, Guerilla Girls, Aleksandra Mir, Knut Mork Skagen, Josh On, Phillip Lachenmann, New Meaning, Wolker Morawe & Tilman Reiff og Olaf Val.

Meksikanske Minerva Cuevas viser en billboard som setter spørsmålstegn ved NATOs holdning til bruk av atomvåpen. Verket er plassert på gaten utenfor kunstforeningen.

Nederlandske Arjan Groot har laget flagg som blander det norske flagget med elementer fra bl.a. asiatiske og afrikanske lands flagg.

I verket “Speil #2: Alt står bra til med nordmennene” ønsker kunstneren Knut Mork Skagen å belyse de beskyttelsstrukturer vi omgir oss med for å stenge “det uønskede” ute av vårt samfunn og levesett.

Kuratorer for utstillingen er Ståle Stenslie og Peter Andersson. Lokale co-kuratorer er henholdsvis Espen Gangvik fra TEKS-Trondheims Elektroniske Kunstsenter, som har invitert Knut Mork Skagen, og kunstnergruppa New Meaning, som arrangerer New Meaning Live.

DETOX Testing the Nation er åpent fra 13.05.04-20.06.04 med åpningstider tirs-fre: 10.00-16.00, lør-søn: 12.00-16.00, mandag stengt.

 

Performanceprogram, New Meaning Live, den 16. mai 2004 kl. 19.00. Gratis inngang.

Rap, poesi og afrikansk samtidsdans med Michael Al-Khamisi, Hanin Al-Khamisi, Abu, Zahir Zeyed Nasir og Raiz Neza Boneza. New Meaning har siden begynnelsen av 2000 arbeidet for å gi unge med flerkulturell bakgrunn en stemme i det offentlige, hovedsakelig gjennom magasinet New Meaning, men også gjennom andre initiativ som fremmer dialogen mellom innvandrere, asylsøkere og etniske nordmenn. New Meaning Live arrangeres av billedkunstnerne Gry O Ulrichsen og Ebba Moi.

 

En billboard av den pakistansk-amerikanske duoen Iftikhar og Elizabeth Dadi.

 

 

Pink Tank av Aleksandra Mir.

 

 

 

 

 

 

 

2004-05-06

Velkommen til åpning av utstillingen NORSKE LEDD 1-8: 8 Lydportretter basert på leddlyder.

NORSKE LEDD er en serie lydportretter av kjente norske mennesker, basert på opptak av leddlydene deres. Portrettene presenteres i to versjoner: CD og utstilling.

NORSKE LEDD stilles ut første gang på Teaterhuset Avant Garden 8.-15. mai 2004 og ledsages av daglige konserter med materiale fra den kommende CD’en.

Leddene og senene våre er utrolige lyd-arsenal, fulle av knirk, klikk, knepp og gnurende gnissing. Når vi ruller med skuldrene hører vi hvordan alle sener, muskler og ledd skifter posisjoner med tydelige lydlige forskyvninger. Legger vi øret tett inntil et annet menneske, kan vi også lytte til andres lyder. Med et stetoskop kan vi høre lettere, men lydene er så svake og skjøre at de lett unnslipper øret.

Ny teknologi gjør det mulig å forstørre disse lydene så mye at vi kan lagre dem. I NORSKE LEDD utvikler Jørgen Larsson digitale lydportretter med utgangspunkt i lyder som er samlet inn gjennom personlige møter.

I mai presenteres NORSKE LEDD 1-8:

Morten Krogvold, Kristopher Schau, Arne Næss (d.e.), Øystein Sunde, Leif Ove Andsnes, Jo Strømgren, Egil “Drillo” Olsen og Karen-Marie Ellefsen.

NORSKE LEDD viderefører et konsept Jørgen Larsson utviklet for danseforestillingen “B for Body” av Trine Saltermark fra MobileBones. Det er hovedprosjektet i hans masteroppgave ved Kunstakademiet i Trondhjem.

Offisiell åpning lørdag 8. mai kl 14.

Konserter 9.-15. mai:

søndag 9. mai kl 14

man-fred kl 20

lørdag 15. mai kl 14

GRATIS INNGANG.

http://www.leddlyd.no