Over hele verden finner man fortellinger om mennesker som kan skifte ham og anta dyreform, og mest kjent av disse er den brutale varulven. Varulven og andre menneskedyr er blant de eldste monstrene vi kjenner til, med aner tilbake til den tid da mennesket knapt var mer enn dyr selv.

 

Dyremennesket er framstilt som varulvlignende vesener i Chauvet-grotten i Frankrike i hulemalerier som er minst 30,000 år gamle. Både antikkens grekere og romere hadde sine varulver og i middelalderen skrev man ridderballader om dem. Under hekseprosessene på 1500- og 1600-tallet ble varulver regnet som minst like farlige som helt vanlige hekser, og i de fleste tilfeller sto også de i ledtog med Satan. Deres skjebne var å bli stilt for retten, dømt og hengt eller halshugd.

 

Dette utryddet derimot ikke varulven, og han holdt fram med å herje på den europeiske landsbygda en god stund videre. Idag er varulven kanskje mest kjent fra diverse skrekkfilmer, men han dukker allikevel stadig opp i friluft, slik som nylig i Delevan, Wisconsin og Wexford, Wales.

 

Men hvem er varulven? Hva er han? Hvordan blir man en varulv, og hva er kjennetegnene til en? Og ikke minst; kan en varulv bli drept, og hvordan? Jan Ingar Thon vil ta oss på en reise gjennom shamanisme, satanisme, kjetterprosesser, seksuelle avvik, kannibalisme og kollektiv angst for å vise oss hvem varulven egentlig er.

 


 

Om foredragsholderen

Jan Ingar Thon er religionshistoriker, skribent og foredragsholder. Han har publisert en rekke artikler og bøker om religions- og kulturhistorie, blant annet “Varulver: Blodtørstige menneskedyr og hårete filmhelter” (Humanist, 2006), og var medansvarlig i den gotiske salongen Kjettersk Kjeller i Oslo. Foruten å være ekspert på både Aleister Crowley og Anti-Krist er han sannsynligvis også Norges fremste varulvekspert.

Dark City stiller med hårete DJ’er før og etter foredraget.

Sted: Café 3B, kjelleren

Tid: Lørdag 27. august kl. 19:00

CC: 50,-

Alder: 20