OBS KORT VARSEL!

Førstkommende fredag, den 22. Januar, er det duket for nok en workshop på TEKS, denne gang en gjør-det-sjøl minilydmaskin hvor man setter sammen sin egen lille minisynth helt fra grunnen med enkle komponenter. Workshopen blir holdt av Daniel Lacey aka Captain Credible. Vi satser på å starte klokken 14.00 og holde det gående til utpå kvelden. Vi har plass til 10 deltakere, først til mølla får plass!

Pris: 300,- (komponenter kommer i tillegg)
Sted: TEKS lokaler i Verftsgate 4, Trondheim.
Tid: kl.14.00

TA MED: En boks av noe slag til å bygge synthen inne i.

For bindende påmelding send mail til teks@teks.no

Nermere beskrivelse følger under:

*Oscillator / Synth / Lydmaskin*

I denne workshop vil vi bygge en liten lydgenerator med en 40106 “Hex Schmidt Trigger Inverter” IC som hovedkomponent. Dette er en IC (chip) med 14 ben som kan med meget lite støtteelektronikk (en motstand og en kondensator pr. oscillator) brukes for å lage 6 oscillatore.

Når alle har fått en eller flere oscillatore i gang og har lekt litt med variasjon av komponentene og sett utfallet i lyden som genereres vil vi begynne å leke med modulasjon. Det finnes flere enkle måter å modulere ulike parameter av oscillatorene på. Med så lite som en diode i tillegg kan vi få en oscillator til å styre pitchen av en annen. Og med lysdioder og lysfølsomme motstander kan vi få de forskjellige oscillatorene til å interagere med hverandre. Andre morsomme triks, som passive lavpassfilter, ”starve pot” og kondensator over spenningskilden, vil lekes med, og vi vil fokusere en god del på å eksperimentere med design.

Hovedfokus i fremleggingen og gjennomføringen av worskhopen vil være å vise hvor lett det er å bygge en oscillator. Utgangspunkt som disse oscillatorkretsene, kan brukes for å eksperimentere videre og leke seg fram til fantastiske lydmaskiner.

Workshopen vil begynne på breadboard, og når alle har bestemt seg for at de er fornøyde med sitt design, bygger vi synthen inn i en boks som deltagerene har med seg. Vi lodder hele kretsen vår sammen, enten som en freeform krets, eller på et prototype brett. Vi borrer hull til potmeter, lysfølsomme motstander, lysdioder og jack utganger. Og vi jammer løs.

Interaksjon imellom instrumentene ved hjelp av lys/LDR releer og såkalte vactrols vil også bli vektlagt. Vi vil også se på hvordan man kan bruke en arduino med PWM blinking av lysdioder til å spille tilnærmet diskrete noter med våre lydbokser samt sekvensere lysblink for å spille “beats”.

Til slutt er målet at publikum sitter igjen med kunnskapen og lysten til å eksperimentere videre og bygge flere lydmaskiner. Og det viktigste er at de skjønner at det ikke er vanskelig.